Naša dediščina

Od leta 1649 do danes.

V sedemnajstem stoletju je bilo na Finskem ustanovljenih veliko železarn. Ogromne gozdne površine v regiji Pohja skupaj z vodno energijo in dobrimi vodnimi potmi predstavljajo odlično osnovo za finsko železarstvo. Železarna na Antskog je bila ustanovljeno okrog leta 1630, sledila je železarna v Billnäs leta 1641. Železarna v vasi Fiskars je bila ustanovljena leta 1649 in danes je Fiskars eno od najstarejših podjetij v zahodnem svetu.

Praznujemo stoletja ponosa, strasti in oblikovanja. Vsak dan.

Praznujemo stoletja ponosa, strasti in oblikovanja. Vsak dan.

Skromni začetki

Naša zgodba se je začela davnega leta 1649, ko je Peter Thorwöste v majhni vasici Fiskars dobil dovoljenje za zagon plavža in kovanje.

Od železa do bakra

Leta 1783 je železarno prevzela družina Björkman in proizvodnjo usmerila v predelavo bakra iz bližnjega rudnika.

Doba inovacij

Leta 1832 je Fiskars ustanovil prvi obrat za proizvodnjo jedilnih priborov na Finskem, da bi razširil svoj proizvodni program, in kmalu postal proizvajalec najbolj priljubljenih škarij na svetu.

Prvi v strojni obdelavi

Leta 1837 je bil Fiskars med prvimi podjetji na Finskem, ki je uvedlo strojno delavnico in pričel s proizvodnjo prvih parnih strojev na svetu.

1649 - ustanovljena Fiskars železarna

V času ustanovitve železarne v vasi Fiskars, je bila Finska pod Švedsko oblastjo. Švedska pa je bila tedaj ena od največjih proizvajalk železa v Evropi. Leta 1649 je imel Peter Thorwöste ta privilegij, da vzpostavil plavž Fiskars za proizvodnjo litega železa in kovanih izdelkov. Železova ruda, ki so jo predelovali v Fiskarsu je bila večinoma iz rudnika UTO v zunanjem arhipelagu Stockholma in veliko večino palic železa izdelanih v železarni je bilo poslanih na Švedsko, kjer so bile prodane na trgu železa trgu v starem delu Stockholma. Hkrati je bilo železo iz Fiskarsa predelano v žeblje, niti, nože, motike, železna kolesa in druge stvari.

18. stoletje - od železarne do predelave bakra

Leta 1783 je železarno prevzela družina Björkman, ki je proizvodnjo skoncentrirala na predelavo bakrove rude iz bližnjega rudnika bakra Orijärvi. Do 19. stoletja je bil rudnik bakra Orijärvi izčrpan, zato so plavž leta 1802 zaprli. Od takrat v vasi Fiskars osnovne pridelave železa ni bilo več.

1822 - pričetek obdobja družine Julin v Fiskarsu

Leta 1822 je lekarnar Johan Jacob Julin (kasneje von Julin) kupil železarno in vso preostalo proizvodnjo v vasi Fiskars. Uvedel je modernizacijo ter pričel z industrializacijo proizvodnje. Z letom 1832 je Fiskars razširil proizvodnjo z novim obratom za proizvodnjo jedilnega pribora. Leta 1837 so kot prvi na Finskem uvedli tudi proizvodnjo žag. V 1830 je bil na Finskem v delavnici izdelan prvi parni stroj. Fiskarsova tradicija uvajanja reform in inovacij ima svoje korenine prav v tem obdobju. Vzporedno z njimi so v obdobju družine Julin uvedli tudi veliko socialnih reform, tako da je vas Fiskars v tem času dobila svojo šolo in bolnišnico. Hkrati se je močno moderniziralo tudi kmetijstvo v vasi. Fiskars je namreč imel pomemben vpliv na razvoj finskega kmetijstva in do danes so izdelali že več kot milijon plugov. Pod vodstvom družine Julin je Fiskars postal znan po uporabnosti in uvedbi številnih pripomočkov tako na kmetijah, kot v gospodinjstvih, blagovna znamka Fiskars pa je postala sinonim za visoko kakovost.

Fiskars raste in se razvija dalje

Fiskars je še naprej rasel in prevzel družbo Inha Works v Ähtäri, kot tudi družbi Billnäs Bruk Ab in Oy Ferraria Ab.

Obdobje družine Julin

Najstarejši sin Johana in Albertine Julin se je rodil 5. avgusta 1787. Njegovo krstno ime je bilo Johan Jacob Julin, a je vedno uporabljal le ime John. Leta 1822 je kupil podjetje Fiskars, uvedel modernizacijo in začel z industrializacijo tovarne.

Najboljše jeklo za najboljše produkte

Produktivnost Fiskarsa se je z novo tehnologijo predelave jekla še povečala. Nabor izdelkov se je močno razširil in ustanovljena je bila prva finska tovarna kovinskih vzmeti.

Fiskars kotira na borzi

Leta 1915 so delnice Fiskarsa pričele kotirati na borzi v Helsinkih. Vpisane so bile s potrdilom št. 377 s strani Alberta von Julina.

1883 - Fiskars se preoblikuje v delniško družbo

Po smrti J.J. Julina, so bile železarne vodene pod nadzorom administracije. Emil Lindsay von Julin je ponovno počasi prišel do dovolj vpliva in Fiskars preoblikoval v delniško družbo. Leta 1915 so delnice Fiskars pričele kotirati na Helsinški borzi.

1918 - Fiskars raste in se razvija

Produktivnost Fiskarsa se je z novo tehnologijo predelave jekla še povečala. S tem se je širil tudi proizvodni program in Fiskars je ustanovil prvo finsko tovarno kovinskih vzmeti. Poleg tega je podjetje prevzelo podjetje Inha Works v Ähtäri, kot tudi podjetji Billnäs Bruks Ab in Oy Ferraria Ab.

1929 - Zlom borze in recesija

Finsko gospodarstvo je leta 1929 močno prizadel zlom borze in s tem se je upočasnil tudi razvoj Fiskars. Na Finskem je bilo posledice zloma borze vidne do leta 1935. Šele po koncu 2. svetovne vojne je vodstvo podjetja začelo uresničevati svoje plane za prestrukturiranje, ki je omogočilo masovno proizvodnjo.

Začetek masovne proizvodnje

Zlom borze leta 1929 je upočasnil razvoj podjetja Fiskars in šele po koncu 2. svetovne vojne je vodstvo podjetja začelo uresničevati svoje načrte za prestrukturiranje, ki je omogočilo masovno proizvodnjo.

Prvi oranžni ročaj

Strokovno znanje in izkušnje v kovinski industriji, uvedba umetnih mas in pripravljenost za inovacije, so leta 1967 Fiskarsu omogočili proizvodnjo prvih škarij s plastičnim ročajem na svetu.

1967 - Fiskars proizvede prve škarje s plastičnim ročajem na svetu

Škarje z oranžnim ročajem so eden od najbolj znanih proizvodov Fiskarsa. Toda, kako je padla odločitev za uvedbo oranžnih ročajev?
Leta 1967 naj bi pričeli s proizvodnjo osnovnih modelov škarij s plastičnimi ročaji v črni, rdeči in zeleni barvi. Ob izdelavi prototipa je proizvodni delavec želel do konca porabiti oranžno barvo, ki je bila še v stroju. Tako so bili prototipi narejeni v štirih različnih barvah, od katerih sta bili črna in oranžna najbolj priljubljeni. Izbrati je bilo torej treba eno izmed njih in večina se je odločila za oranžno barvo.

Fiskars oranžna barva je bila uradno registrirana in zaščitena kot del blagovne znamke leta 2003 na Finskem ter leta 2007 v ZDA.

1977 - Nova tovarna škarij ustanovljena v ZDA

Fiskarsova rast se je nadaljevala z odprtjem nove tovarne škarij v ZDA. Vstop na enega najmočnejših trgov na svetu se je izkazal za pravilno odločitev. Zagotovil nam je osnovo za mednarodno poslovanje, rastoči trg in dragocene trgovske in strokovne izkušnje.

Mamine posebne škarje

Nove, lažje, ergonomsko oblikovane škarje so gospodinje skrivale pred ostalimi družinskimi člani in jih uporabljale le za svoje, posebne naloge.

Odpiranje novih trgov

Prepoznavnost blagovne znamke je povečala povpraševanje po škarjah z oranžnim ročajem in Fiskars je leta 1977 odprl novo tovarno v ZDA.

Amplify™ škarje

Naše čudovite škarje Amplify™ nudijo podoben občutek kot škarje z oranžnim ročajem in zagotavljajo čisti rez debelih tkanin in materialov, kakršnega druge škarje ne zmorejo.

Design, ki je prejel številne nagrade

Fiskars orodja so osvojila številne nagrade in priznanja za dizajn. Med najpomembnejšimi priznanji so Red Dot Awards, Good Design Awards, Popular Mechanics Green Design Awards in Ease-of-Use Commendations.

Svetovna blagovna znamka

Ikonske škarje smo uradno patentirali v ZDA, na Finskem in v Kanadi, da bi oranžni ročaj zaščitili kot prepoznavni znak za škarje Fiskars.

Prodanih več kot miljardo škarij

Fiskars škarje so s svojim neverjetnim dizajnom in oranžnim ročajem postale najljubše škarje na svetu. Od pričetka njihove proizvodnje v letu 1967 do danes, smo jih prodali že več kot milijardo.

Kraj za umetnike

Izbrana mešanica kovačev, industrijskih oblikovalcev, keramičarjev, oblikovalcev stekla in številnih drugih danes domuje v vasici Fiskars.

Destinacija za vse vas čute

Vasica Fiskars ima vse: zanimive razstave in dogodke, čudovito naravo, številne trgovine z lokalno hrano in pijačami, ki jih lahko obiščete v kateremkoli letnem času.